Je huurwoning verhuren tijdens vakantie. Mag dat?

De Wet

In de wet is opgenomen dat je een huurwoning – zonder uitdrukkelijke toestemming van je huurbaas – niet mag onderverhuren. Van onderverhuur is sprake wanneer je jouw huurwoning aan een ander verhuurt. Je mag wel een gedeelte van jouw huurwoning onderverhuren, bijvoorbeeld een kamer. Je moet dan wel je hoofdverblijf in de woning hebben. Toestemming van je huurbaas is dan niet nodig.

De huurovereenkomst

Naast de wet heb je natuurlijk de huurovereenkomst. Deze overeenkomst is natuurlijk ook van belang. Vaak is in deze overeenkomst opgenomen dat onderverhuur zonder schriftelijke toestemming van je verhuurder niet is toegestaan. Verhuur je jouw woning toch, dan is dit illegaal. De verhuurder kan in dit geval de huurovereenkomst via de rechter ontbinden en vorderen dat je de woning moet verlaten.

Hoge kosten bij illegale onderverhuur

Als jouw huurbaas naar de rechter stapt, kan dit hoge kosten met zich meebrengen. Ook de kosten die de verhuurder maakt om onderzoek te doen naar de illegale onderverhuur kunnen voor jouw rekening komen!

Mag ik onderverhuren?

Check eerst jouw huurcontract voordat je gaat onderverhuren.

Is er niets over onderverhuur opgenomen, dan heb je toch de toestemming van de huurbaas nodig als je de hele woning wilt verhuren. Als het gaat om slechts de verhuur van een deel je woning dan is deze toestemming niet nodig. Je moet dan wel zelf in de woning verblijven.

Heb je geen (schriftelijke) toestemming voor de verhuur van je huurwoning, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, dan kan deze vakantie een stuk duurder uitvallen dan was begroot!

Top