Media en de alternatieve waarheid…

Snelle leugens

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar……niet.  Ik dacht hier aan toen ik eens aan het filosoferen was over de zin en onzin van social media.  Ik bedoel maar, er wordt tegenwoordig een enorme hoeveelheid  informatie over ons heen wordt gestort. Terwijl we vroeger afhankelijk waren van wat er in de krant stond, dan wel van de sappige inside knowledge van de kapper, kunnen we ons heden ten dage onderdompelen in data die van alle kanten en op alle mogelijke manieren op ons af komt.  Dat is niet per definitie een negatief iets. Mijn grootouders waren de mening toegedaan dat als het in de krant staat het dus de waarheid is. Die mening deelt volgens mij niemand meer tegenwoordig.  Je zou denken dat we daardoor minder gemanipuleerd kunnen worden door de media, of degenen achter de media. Maar is dat wel zo?

Feit of fictie

Iedereen kan maar van alles en nog wat het wereld wijde web op slingeren, maar wat is echt en wat is niet echt. Nog even afgezien van het nut van sommige zaken. Zijn wij in staat om zo kritisch te denken? Kunnen wij nog feit van fictie onderscheiden? Ik vind het wel wat lastig. Wanneer ik iets lees over mijn eigen beroep bijvoorbeeld is dit vaker fictie dan feit moet ik zeggen. Misschien wel logisch wanneer de info komt van een hele boze schuldenaar, maar meer dan eens wordt een onwaarheid als vaststaand feit bestempeld door “deskundigen,” die er verstand van zouden moeten hebben. Omdat ik zelf in dit voorbeeld toevallig wel echt deskundig ben, weet ik natuurlijk beter, maar een en ander wordt wel overgenomen in media en verder verspreid. Er bestaan ook nog allerlei leuke complot theorieën over een wereldbrede mediadictatuur.  Volgens een gewezen redacteur van het Duitse Tagesschau worden burgers totaal bedrogen door de reguliere media. Ik citeer: “Mensen worden misleid met een voorstelling die niets meer met realiteit te maken heeft  – Journaals geven geen nieuws meer, maar een mensen verachtende versie daarvan.”  Tjonge….

Persoonlijk ga ik niet mee in dit soort theorieën, maar het is wel interessant om over na te denken. Zo zijn er nog steeds aanhangers van de maanlandingscomplottheorie.  De beelden van de maanlanding zouden zijn opgenomen in een filmstudio met als regisseur Stanley Kubrick, ja, dat is “die’  van de Shining. De hele wereld voor de gek gehouden.  Ik ben van mening dat het  goed is dat er zoveel informatie, via zoveel kanalen,  beschikbaar is voor, ja, iedereen eigenlijk wel.  De kunst is  dat wij het kaf van het koren  scheiden, niet alles klakkeloos voor waar aannemen en kritisch blijven denken. “It’s one small step for man………”

Top